Radol'ca - Pristno Sladka
10°C, dež
dež (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči
Obiščite spletni dnevnik Adele Gray, Angležinje, ki že vrsto let živi v Radovljici. Svoje dogodivščine v Radovljici in njeni okolici, izlete po Sloveniji ter številne pohode v vrhove Julijskih Alp popisuje na svojem blogu.

Obiščite blog v angleškem jeziku.
Blog
Festival čokolade
6. Festival čokolade
40 čokoladnih razstavljavcev je minuli konec tedna na 6. festivalu čokolade ponudilo čokoladne okuse vseh vrst in možnih kombinacij, ki jih je v treh dneh okusilo 50 tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

Čokoladni linhart
Festival čokolade se je v letih, od 2012, ko je potekal prvič, s podporo majhnih slovenskih čokoladnic razvijal in z njimi začrtal uspešno zgodbo promocije majhnih proizvajalcev slovenske čokolade. Z velikimi industrijskimi podjetji, kot je Gorenjka, ki sedaj sodi pod okrilje Podravke, pa nas veže le tradicija.

čokoladnice v graščini

Ob zalo raznolikih okusih čokolad je na izboru za naj pralino zmagal pralin Raffinee 112 macadamia blond, čokoladnice Chocome, ki se je letos prvič predstavila na radovljiškem festivalu čokolade.
nagrada za naj pralino

Prvič so se obiskovalci Festivala čokolade lahko preizkusili na čokoladni ruleti, ki je na Vurnikovem trgu, poleg čokoladnih skulptur in slik, tovarne čokolade ter kulinaričnih šovov, dodatno popestrila dogajanje. Miro Rismondo in Uroš Pogačnik sta s čokoladnimi skulpturami navdušila, čokoladne slike akademske slikarke Mete Šolar pa so v prostor na Vurnikovem trgu prinesle dodaten dotik umetnosti, ki nastane, ko se združijo barve in kakav.


Ravno v ideji o čokoladnih skulpturah, ki je bila zasnovana na Turizmu in kultura Radovljica, so se letos našla nekatera podjetja, zato so se je tako izkazala za pravo idejo in jo bomo razvijali še naprej. Obiskovalci so tako lahko videli čokoladni kamin, ki smo ga oblikovali s Trgovino Kamin iz Radovljice, čokoladne smuči podjetja Elan in čokoladnega leva, simbol zavarovalnice Generali, generalnega pokrovitelja radovljiškega festivala čokolade.
čokoladni lev zavarovalnice Generali

Navdušenje je požela tudi tovarna čokolade, kjer so se predstavili proizvajalci čokolade, kjer čokolada nastaja prav od zrna do tablice. 20 Chocolate z Martino in Sebastjanom Kalinškom je sestavilo zgodbo, skupaj s kolegoma iz Hrvaške in Danske. Marinko Biškić z Nadalino prihaja iz Hrvaške in je poznan tudi po čokoladni gramofonski plošči, ki dejansko igra. Mikkel Friis Holm Ottosen pa s svojo, večkrat nagrajeno čokolado, prihaja z Danske. Oba tuja razstavljalca sta bila nad organizacijo in prodajo izjemno zadovoljna, zato se naslednje leto zagotovo vrneta v Radovljico.
Tovarna čokolade
V kuhinji, katero so nam za festivalsko dogajanje posodili v podjetju Miele Slovenija, pa so tudi letos kuhalnice vihteli kuharski mojstri. Trije chefi Uroš Štefelin, Igor Jagodic in Bine Volčič, pa Masterchefa Elvis Kudić in Peška, Darja Mlinar, David Bais, Nina Macun in dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica so poskrbeli za enkratne kulinarične dogodke.
Kulinarični šov treh Chefov

V soboto je veliko pozornosti požela modna revija v Linhartovi dvorani, ki so jo, posebej za festival čokolade, pripravile dijakinje 2. letnika Srednje šole za oblikovanje Maribor, skupaj z mentoricama Cvetko Hojnik in Ksenijo Plazl. Dvanajst kreacij, ki so navdih dobile v čokoladi vseh barv in oblik in so jih nosile mlade manekenke agencije Vulcano Models, so obiskovalce navdušile in poskrbele za dogodek na nivoju velikih modnih revij.

Čokoladna modna revija


Tudi vsi ostali dogodki v sklopu festivala so bili dobro obiskani in čeprav je bilo v nedeljo vreme bolj kislo, je bilo obisk dober. Najpomembneje pa je, da so splošni odzivi na festival tako s strani razstavljalcev kot obiskovalcev zelo dobri. Če torej potegnemo črto pod 6. festival čokolade v Radovljici, ki ga je tudi letos na nedeljo obiskal muzejski vlak, lahko rečemo, da je bil poln odlične čokolade, čokoladnega razvajanja, čokoladne zabave in predvsem sproščenega vzdušja ter sreče, ki jo čokolada sprošča. Pa tudi zadovoljnih razstavljavcev, ki jih festival vsako leto združi in predstavi na tem edinstvenem dogodku. Tudi zato in zaradi novih idej, na zavodu za turizem in kulturo Radovljica, že komaj čakamo na 7. festival čokolade. Ta bo v Radovljici potekal med 20. in 22. aprilom 2018.
Do takrat pa, odličen čokoladni pozdrav!
Muzejski vlak
25. april 2017
Doganje na festivalu
Festival čokolade je v le nekaj letih postal največji kulinarični dogodek v Sloveniji. Ker želimo, da ohrani svoje mesto si ekipa festivala vsako leto znova prizadeva za izboljšave ter atraktivne novosti.

Lokacija festivala letos ostaja nespremenjena. Čokoladni ponudniki se bodo predstavljali v starem mestnem jedru Radovljice na Linhartovem trgu (Čokoladni trg), v graščini (Graščina) ter na trgu pred cerkvijo (Trg čokoladnih slaščic), v nekdanjem baročnem parku (Čokoladni park) ter deloma tudi na Vurnikovem trgu (Čokolandija).

Program bo potekal prav tako na več prizoriščih. Glavni oder bo v šotoru Gostilna v parku, tematska prizorišča pa bodo: šotor pred Grajskim dvorom, kjer bodo v Živ-Žavu potekale delavnice za otroke, v Lepotilnem šotoru pa si boste lahko privoščili čokoladno masažo rok, čokoladno ličenje in nohte ter čokoladne frizure, otroci pa tudi poslikavo obraza. V parku bo tudi letos Mini Planica (petek in nedelja) ter program za otroke, novost pa je Lokostrelski kotiček ter Čokoladna dirka s skiroji, ki bo potekala na parkiršču pred starim mestnim jedrom.

Največja novost pa bo šotor Čokolandija na Vurnikovem trgu. V njem bo prav za festival narejena čokoladna ruleta prinašala bogate nagrade vsem, ki bodo stavili s čokoladnimi žetoni. Poleg bo razstava čokoladnih skulptur, s katerimi se predstavlja lokalno gospodarstvo, ter čokoladnih slik. Tovarno čokolade od zrna do tablice, bodo predstavila slovenska čokoladnica 20chocolate skupaj z gostoma iz tujine. Marinko Biškić iz hrvaške čokoladnice Nadalina ter Mikkel Friis Holm Ottosen, čokoladnica Friis Holm, iz Danske bosta predstavila svoje izdelke, narejene iz kakovostnega kakava. Friis Holm je dobitnik številnih mednarodnih nagrad za čokolado ter avtor knjige o čokoladi.

Na festival pa se vrača modna revija. Kreacije zanjo z navdušenjem in mladostno zagnanostjo nastajajo na Srednji šoli  za oblikovanje Maribor. Ob njih se bo na modni reviji, ki bo v Linhartovi dvorani, predstavila še oblikovalka čokoladnega nakita Nina Kolar z nakitom, izdelanim ekskluzivno za podjetje Moja čokolada. Več +
11. april 2017
Ferienmesse
Radol'ca na sejmih v tujini
Turizem Radovljica se januarja predstavlja na številnih sejmih v tujini. Na treh sejmih (Dunaj, Brno, Utrecht) se je predstavila samostojno, drugod skupaj z Julijskimi Alpami.

Turizem Radovljica je tokrat prvič samostojno sodeloval na največjem turističnem sejmu v Avstriji (Ferinemesse Wien), kjer je Radol'ca prevzela tudi animacijo na razstavnem prostoru Slovenske turistične organizacije. K sodelovanju na sejmu je Turizem Radovljica povabil Tradicijo Avsenik, Muzeje radovljiške občine ter Okuse Radol'ce. Animacija je vključevala pokušino različnih vrst medu, izdelavo svečk iz satnic ter plesne nastope na Avsenikovo glasbo, Okusi Radol'ce (Restavracija Krek, Gostišče Draga, Gostilna Kunstelj) pa so pripravili sladke in slane prigrizke za obiskovalce stojnice. Predstavitev je vzbudila veliko zanimanje med obiskovalci, stojnica pa je bila zelo dobro obiskana.

Istočasno se je Radol'ca na pobudo pobratene Občine Ivančice predstavljala na turističnem sejmu v Brnu na Češkem, v sodelovanju s Kampom Šobec pa na največjem turističnem sejmu na Nizozemskem. V tamkajšnjem Utrechtu se Radol'ca predstavlja že nekaj let, saj nizozemski gostje predstavljajo pomembne del gostov kampa Šobec ter tudi drugih nastanitev v občini.
21. januar 2016
Hotel Lambergh
Rekordna turistična sezona
Leto 2015 je bilo tudi za turistične delavce  v Občini Radovljicazelo uspešno. Kljub temu, da še niso zbrani vsi podatki o številu gostov in nočitev za mesec december, je njihovo število v celotnem letu močno preseglo prejšnja leta. V letu 2015 je namreč v destinaciji bivalo preko 60.000 gostov, ki so ustvarili skoraj 150.000 nočitev.

Po doslej zbranih podatkih je bilo gostov 60.847, kar je za skoraj 25 % več kot leto prej in 15 % več kot v letu 2012, ki jo bilo do zdaj rekordno leto. Nastanitve so zabeležile kar 149.296 nočitev, kar je dobrih 20 % več kot leto pred tem in 4 % več kot leta 2013, ki je veljalo za rekordno. Tudi leta 2016 je bil delež tujih gostov mnogo večji od domačih. Tuji gostje predstavljajo namreč kar 91 % vseh gostov.

Tudi tokrat je bilo daleč največ nočitev ustvarjenih v juliju in avgustu, sledijo pa po številu nočitev junij, september in maj. Najmanj nočitev je bilo marca in novembra. Največ nočitev, kar 58 %, je tudi letos zabeležil Kamp Šobec, ki je tudi največja nastanitev, na drugem mestu je bil po številu nočitev Hotel Krek (7 %) in na tretjem Hotel Lambergh (6 %). Pri številu gostov je vrstni red enak. Povprečna doba bivanja v vseh nastanitvah je bila 2,5 dni. Izrazito daljša doba je v kampih (3,2 dni) v primerjavi z ostalimi nastanitvami (1,8 dni).
15. januar 2016
1  |  2  |  3
E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia