Radol'ca - Pristno Sladka
4°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči
Obiščite spletni dnevnik Adele Gray, Angležinje, ki že vrsto let živi v Radovljici. Svoje dogodivščine v Radovljici in njeni okolici, izlete po Sloveniji ter številne pohode v vrhove Julijskih Alp popisuje na svojem blogu.

Obiščite blog v angleškem jeziku.
Blog
Radol'ca, dežela navdiha
Radol'ca, dežela navdiha
Radol'ca je dežela ustvarjalnih ljudi. Svoj navdih črpamo v bogati kulturni dediščini, neokrnjeni naravi in izjemnih razgledih. Vse to smo zajeli v nov promocijski video, ki smo ga posneli skupaj s štirimi domačini.

Dežela na obrobju Julijskih Alp vas vabi da odkrijete raznolikost kulture in zgodovine ter se posladkate v najslajšem mestu v Sloveniji. Kdo so osebe v filmu?

Rok Rozman, športnihk in biolog, živi na Zgornji Lipnici. Leta 2008 je bil kot veslač član slovenske olimpijske reprezentance v Pekingu. V zadnjem letu pa je znan po projektu ohranjanja rek Balkana. Kot vodja mednarodnega projekta ohranjanja rek je prejel svetovno nagrado Zlato veslo. V filmu prikazuje naravo in aktivnosti v njej.

Miran Kambič, fotograf, arhitekt po izobrazbi, se je našel v fotografiranju arhitekture, stare in nove, od zunaj in od znotraj. Na tem področju je med najboljšimi. Njegove fotografije opremljajo številne monografije, revije in razstave. V filmu predstavlja staro mestno jedro Radovljice, njeno arhitekturo in kulturo, ter Kropo.

Maja Buden, Chef, je vodja kuhinje, restavracije in penziona Kunstelj. Njena osnova za ustvarjanje je lokalna sestavina in tradicionalen recept. Jedi ohranja pristne in čistega okusa, še posebej pa blesti pri ustvarjanju sladic. Najbolj poznane so grizike, ki so njena blagovna znamka. V filmu predstavlja kulinariko, lokalne sestavine in med ter čebelarstvo.

Sašo Avsenik, glasbenik, je harmonikaš in vodja Ansambla Saša Avsenika. Živi v Begunjah, z ansamblom pa nadaljuje tradicijo svojega deda Slavka Avsenika. Mednarodno priznan ansambel je eden najboljših narodno-zabavnih ansamblov ta hip. V filmu predstavlja naravo, bližino Julijskih Alp in glasbo.

Avtorji filma:
Vizualist, d.o.o.: Rožle Bregar (direktor fotografije in režiser), Tadej Gorzeti, Gašper Kocjančič, Aljaž Lukan, Miha Avguštin, Natalija Rodošek, Gašper Petretič
12. december 2017
Okusi Radol'ce
Mesec november je v Radovljici mesec lokalne kulinarike Okusov Radol'ce. Letošnja ekipa Okusov Radol'ce je nekoliko spremenjena, njeno vodilo pa je poleg lokalnega tudi zagotavljanje kakovosti.

 

Letos v Okusih Radol'ce sodeluje devet restavracij, ki sta jih kulinarična strokovnjaka Violeta in Uroš Mencinger ocenila kot vredne obiska. Spomladi 2017 sta nenapovedano obiskala restavracije Okusov Radol'ce in jih ocenila. »Ni enostavno toliko pojesti…, v kar dvanajstih gostilnah in restavracijah. A bilo je dobro in zato prijetno! Radol'ca je že najlepši slovenski trg, zdaj pa je še na (dobri) poti, da postane prepoznavna in zaželena kulinarična destinacija. Zato, ker ima gostilniško pestrost, od vrhunskih restavracij za zahtevne in radovedne, do domačih, družinskih, tradicionalnih, slovenskih gostiln tako za dobre jedce kot dobrojedce,« sta ob zaključku ocenjevanja povedala zakonca Mencinger.


Poleg lokalih sestavin in za destinacijo primernih jedi je eden glavnih kriterij za vključitev v Okuse Radol'ce število sončkov, ki sta jih ob obisku podelila priznana kulinarična kritika. Restavracije, ki so prejele zadostno število sončkov so Vila Podvin, Restavracija Lambergh, Gostilna Kunstelj, Gostilna Lectar, Gostišče Tulipan, Joštov hram, Gostilna Avguštin, Gostilna Pr Tavčar in Gostišče Draga. Te bodo ves mesec nudile odlične menije po enotni ceni 17 evrov.


Tudi tokrat bo Javni zavod Turizem in kultura Radovljica v sodelovanju z devetimi restavracijami poskrbel za pestre jedilnike s sledljivimi lokalnimi sestavinami, pripravljajo pa tudi zanimive spremljevalne dogodke.


Letošnji Okusi Radol'ce se, z otvoritveno večerjo, začenjajo v petek, 27. oktobra v Gostišču Tulipan. Med 17. in 19. uro bo pred gostiščem potekala tržnica lokalnih dobaviteljev z degustacijami, ob 19.00 pa sledi otvoritvena večerja s pet hodnim menijem. Pri pripravi menija sodeluje vseh devet restavracij, celotni dogodek pa bodo z glasbo popestrili člani zasedbe Kranjci.

Nagradne igre

Jej lokalno: Tudi letos bodo gostje restavracij lahko tudi nagrajeni. Ves mesec lahko na posebne kartončke zbirajo žige restavracij. Vsak, ki zbere vsaj 5 različnih žigov, bo nagrajen z dvema porcijama hrane na zaključnem dogodku.
Deli globalno: Obišči restavracije in deli svoje kulinarično doživetje z #okusiradolce. Nekaj srečnežev, ki bodo svoje doživetje delili z nami, bomo nagradili.


Zaključni dogodek bo letos 2. decembra na Linhartovem trgu v Radovljici, kjer se bodo vse restavracije ponovno predstavile skupaj. Tokrat s street food meniji. Ta dan bodo v okrašenem pravljičnem mestnem jedru prižgali praznične luči ter pripravili zanimiv ulični in glasbeni program.

Več +
16. oktober 2017
Okusi Radol'ce
Okusi Radol'ce so projekt, ki se je pričel leta 2013, ko je osem restavracij v občini Radovljica prvič pripravilo skupen promocijski mesec lokalnih menijev, in sicer novembra.

Od prelomnega novembra, se je projekt vedno bolj krepil tako s številom vključenih restavracij kot tudi skupnih dogodkov. Kar 13 ponudnikov se je promoviralo novembra 2016. Projekt, ki je v okolju zelo dobro sprejet in poznan širom Slovenije, vodi Javni zavod Turizem in kultura Radovljica.

Letos se bodo Okusi Radol'ce prvič predstavili tudi na poletnih dogodkih na Linhartovem trgu. V sklopu četrtkovih osvežitev bodo vsak večer največ trije gostinci ponujali grižljaje obiskovalcem trga po enotni ceni. K jedem bo izbor vin pripravila Vinoteka Sodček, ki je prav tako partner v projektu. Okusi Radol'ce se bodo predstavljali na trgu 29. junija, 6., 13., 20. in 27. julija ter 3. avgusta od 20.30 dalje.

Projekt je pohvali tudi kulinarični kritik Uroš Mencinger s Šole okusov Vivi, ki je vse vključene ponudnike obiskal letošnjo pomlad. Na pobudo Turizma in kulture Radovljica ter gostincev samih je nenapovedano obiskal prav vsakega od njih ter jim podal svoje mnenje o njihovi ponudbi. Upošteval je tako kakovost in prezentacijo hrane, kot tudi ambient, postrežbo, cenovno politiko, celotno ponudbo lokala, čistočo, dostopnost informacij. Namen obiska je izboljšanje ponudbe ter priprava kriterijev za vstop med Okuse Radol'ce.

Po zaključku ocenjevanja je v juniju potekala delavnica za Okuse Radol'ce pod njegovim vodstvom. Priznani kulinarični kritik, ki objavlja ocene v tedniku Nedelo, je poudaril, da Radovljica z okolico ponuja neverjetno gostoto dobrih gostiln. Po njegovem mnenju je pomembno predvsem to, da gost ve, kam pride, da vsak krepi svojo zgodbo ter da se restavracija trudi za izboljšanje. Izboljšave pa so možne le z obiskom, saj je za napredovanje potrebna vaja in izkušnje. Tako kljub njegovemu kritičnemu očesu kar sedem restavracij že dosega standarde za vključitev v Okuse Radol'ce ter na spisek restavracij na njegovi spletni strani (www.vivi.si) , nekaj ostalih pa to lahko doseže z manjšimi spremembami v svojih obratih. Več +
23. junij 2017    |   Objavljeno v: Radovljica z okolico
Ansambel na prestolu
Povezovanje Avsenikov in destinacije
Ansambel Saša Avsenika ter turistična destinacija Radol'ca z združenimi močmi v nove promocijske aktivnosti.

Begunje na Gorenjskem so zibelka slovenske narodno zabavne glasbe. Tradicijo Ansambla bratov Avsenikov zelo uspešno nadaljuje Slavkov vnuk Sašo Avsenik, ki s svojim ansamblom gostuje po Evropi in tudi izven njenih meja. Ansambel v svetu promovira ne le Avsenikovo glasbo, temveč tudi Begunje in Slovenijo. Prav zato smo bili v JZ Turizem in kultura Radovljica veseli pobude ansambla za sodelovanje z destinacijo. Medsebojno promocijsko sodelovanje Radovljici, Begunjam in celotni destinaciji prinaša večjo prepoznavnost, Ansamblu Saša Avsenika pa možnost, da se preko prireditev in ostale turistične ponudbe dodatno promovira in širi krog prepoznavnosti.

Novo vozili Ansambla Saša Avsenika

Prva večja aktivnost je bilo oblikovanje zunanje podobe novega vozila Ansambla Saša Avsenika. Nov, ansamblu prilagojen kombi je njihovo glavno prevozno sredstvo in je tedensko prisoten na prometnih evropskih cestah. Levi in desni bok vozila nosita podobe iz Radol'ce, k obisku destinacije pa vabi tudi verz iz Avsenikove pesmi: "Je lepša dežela še kje, kot naša kjer sem doma?"

 

Prav v teh dneh pa že nastaja material za koledar 2018, na katerem se bodo člani ansambla predstavili na različnih destinacijah v Radovljici in njeni okolici.

 

 

11. maj 2017
1  |  2  |  3
E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia