Radol'ca - Pristno Sladka
4°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

sv. Janez Krstnik na Spodnjem Otoku

Na robu ravnine, pod gozdnatim gričevjem med Begunjami in Podvinom, stoji na griču stara cerkvica sv. Janeza Krstnika. Na vhodni fasadi vas bodo pozdravile izvrstno ohranjene poslikave iz 15. stoletja.


Cerkev, do katere se iz vasi Spodnji Otok povzpnete v nekaj minutah po urejeni poti, je posvečena sv. Janezu Krstniku. Prvič se omenja leta 1405. Obkroža jo obzidje iz časa turških vpadov, ki so območju grozili ob koncu 15. in v prvi polovici 16. stoletja.

Iz obdobja turških vpadov se je ohranila legenda, ki pripoveduje, zakaj poldne namesto ob 12.00 tu bije že uro prej. Ko so se vasi in cerkvi približali Turki, so njihove konje napadli sršeni in jih pognali v beg. Ker se je to zgodilo natanko ob 11.00, v cerkvici še danes ob tej uri zvoni poldne. Legenda tudi pravi, da je neki Turek svojega konja tako močno pognal v beg, da je ta s kopitom udaril v cerkvena vrata in za vedno zapustil za seboj vdolbino.

Pred vhodnimi vrati stoji lopa z zidanim oltarjem in prižnico, sezidana verjetno v začetku 16. stoletja. Opremljena je bila z lesenim kasetnim stropom, ki ga je poslikal Jernej iz Loke okoli leta 1530. Strop s figuralnimi poslikavami je bil uničen leta 1927. 

Imenitno so ohranjene poslikave na vhodnem pročelju iz sredine 15. stoletja. Naslikane so v slogu Janeza Ljubljanskega, ki je združil furlansko in koroško slikarsko dediščino. Freske upodabljajo Marijo in sv. Janeza pod Jezusovim križem, nad vhodom pa je na tronu sedeča Marija z detetom. 

Prezbiterij je ostal gotski. Prvotno je bila cerkvica na hribčku manjša in preprostejša kot danes. Ladja je bila gotska in pokrita z ravnim lesenim stropom. Pozneje so jo povečali in obokali v baročnem slogu. Dodali so dve stranski ladji in leta 1694 prizidali še baročni kapeli.

Glavni oltar sv. Janeza Krstnika je leta 1859 izdelal Matej Goričnik. Sliko zanj je leta 1923 naredil kranjski slikar Matija Bradaška ml. V severni kapeli je oltar, posvečen sv. Janezu Nepomuku, verjetno delo Mateja Goričnika iz okoli leta 1859. V južni kapeli je oltar s konca 18. ali začetka 19. stoletja, posvečen sv. Martinu.

Povezane vsebine


E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia