Radol'ca - Pristno Sladka
-1°C, jasno
jasno (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Cerkve

Številne podeželske cerkvice z razgledi in čudovito ohranjenimi freskami so lahko cilj vašega nedeljskega sprehoda ali pa kratek postanek na kolesarskem izletu. Tudi svoje vozilo lahko ob podeželskih cestah za hip ustavite, se nadihate zraka in si pretegnete ude. 

V Radol'ci je kar 18 cerkva. Od skromnih podeželskih cerkvic prek bogatih baročnih vaških in trških cerkva do meščanske dvoranske cerkve v Radovljici. Prav gotovo pa je najbolj znana in obiskana romarska bazilika Marije Pomagaj na Brezjah. 
Romajte na Brezje
Od železniške postaje Otoče preko vasi Ljubno na Brezje vodi tematska pohodniška pot Božja pot Otoče - Brezje. Tako kot nekdaj se lahko romarji odpravite na pot z vlakom in zadnji del poti prehodite po stari romarski poti.
Če so vam ljubše majhne podeželske cerkvice, ne izpustite sv. Petra nad Begunjami, sv. Janeza Krstnika na Spodnjem Otoku in sv. Lamberta na Lancovem. Ljubitelji gotike boste navdušeni nad meščansko dvoransko cerkvijo sv. Petra v Radovljici, ena najstarejših cerkva v Sloveniji pa je mošenjska cerkev sv. Andreja. 

Tradicija romanj se je na območju Radol'ce pričela v Lescah z najstarejšo Marijino božjo potjo na Kranjskem. Legenda o udarjeni Mariji v Ljubnem je v 17. stoletju rodila znano romarsko pot, čudežna ozdravljenja na Brezjah pa v 19. stoletju današnje Marijino narodno svetišče.

Radolške cerkve so bogato krašene z zelenim peračiškim tufom in izdelki radovljiške kamnoseške delavnice Janeza Vurnika, cerkve in pokopališča v Kropi in Kamni Gorici bogatijo umetelno kovani lestenci in križi.
E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia