Radol'ca - Pristno Sladka
1°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Karavanke

1 / 4
Pogled proti Triglavu z Roblekovega doma na Begunjščici.
V Karavankah vas pričakujejo planine, na katerih še pasejo, in nad njimi visoki vrhovi, ki ponujajo čudovite poglede na Slovenijo in avstrijsko Koroško. Povzpnite se nanje poleti ali pozimi, naužijte se svežega zraka, okrepčajte se s kislim mlekom in se polni energije vrnite v dolino.
Na severu se Radovljiška ravnina konča z južnimi pobočji Zahodnih Karavank, s Stolom (2236 m n. v.), Vrtačo (2181 m n. v.) in Begunjščico (2060 m n. v.). Pohodnikom so laže dostopne planine pod visokimi vrhovi. Pod Begunjščico so še vedno žive Polška planina, planina Planinca in planina Preval, vse tri dostopne po označenih poteh iz doline Draga pri Begunjah. Poleti vas bodo na travnatih pašnikih pozdravile črede goveda in ovac, pozimi pa se lahko s planine Planinca v dolino zapeljete kar s sankami. 

Izkušeni planinci boste z navdušenjem osvajali kopasti Stol, najvišji vrh Karavank. Nanj se lahko povzpnete iz Most pri Žirovnici prek Valvazorjevega doma. Vrtača je dostopna po urejeni poti s prelaza Ljubelj, Begunjščica, ki jo nekateri imenujejo tudi gora stoterih grap, pa iz doline Draga prek Roblekovega doma ali planine Prevala. 

Ime Karavanke naj bi izviralo iz keltske besede “karawanka”, kar naj bi pomenilo “skalnati travniki”, ki so značilni za severno pobočje. Zahodne Karavanke ležijo na skrajnem severozahodnem delu Slovenije in potekajo od Tromeje na zahodu do Jezerskega vrha na vzhodu. Nekoč imenovane Creine mons oziroma Kranjske gore so slikovita ločnica v pokrajini in pomembna prometna ovira. Trije prelazi omogočajo medsebojne stike ljudi na obeh straneh pogorja. 

Na skrajnem zahodu je prelaz Korensko sedlo (1073 m n. v.), v osrednjem delu prelaz Ljubelj (1058 m n. v.) in vzhodneje še Jezerski vrh (1218 m n. v.). Najpomembnejši in Radovljici najbližji je prelaz Ljubelj. Že Rimljani so prek njega zgradili cesto, ki je povezovala Kranj in Celovec in po kateri so s Koroške tovorili noriško železo. Prav zato so imele Karavanke strateški pomen. Iz Radovljice je prek Karavank vodila pot iz Begunj skozi dolino Draga in od tam čez planino Prevala na Ljubelj ter avstrijsko Koroško.
E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia