Radol'ca - Pristno Sladka
4°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Lipniška dolina

1 / 3
Pomlad v Lipniški dolini
Skrita med dobravami in planoto Jelovica se ob potoku vije zelena Lipniška dolina. Umaknjeno od glavnih prometnih cest in mestnih naselij jo je najbolje odkrivati na kolesu. Največja kraja z bogato kulturno in tehniško dediščino sta Kropa in Kamna Gorica.

Na desnem bregu reke Save, ko se cesta iz Radovljice vzpne po ovinkih na Lancovo, se na vrhu odpre pogled na čudovito zeleno dolino, ki se vije vse do Podnarta. Lipniška dolina navdušuje z neokrnjeno naravo. Cvetoče travnike in polja na jugozahodni strani omejujejo gozdnata pobočja Jelovice, na severovzhodni pa previsne stene dobrav.

Lipniška dolina je zaradi svoje specifične kulturne dediščine, ohranjene naravne krajine in prepoznavnosti zaščitena kot območje kompleksnega varstva kulturne dediščine v odprtem prostoru.

Ime je dolini posodil potok Lipnica, ki izvira pod Jelovico tam, kjer se makadamska cesta prične vzpenjati na gozdnato planoto. Lipnici se na njenem toku z desne pridruži potok Kroparica. Lipnica in Kroparica sta v preteklosti dajali energijo številnim vodnim kolesom fužin in kovačnic v Kropi, Kamni Gorici in Kolnici (Spodnji Lipnici). Prav tradicija kovaštva je prepoznavna značilnost Lipniške doline.

V Dolini je veliko možnostmi za rekreacijo, od lahnih sprehodov v naravo do kolesarskih vzponov na Jelovico. Od tu je najboljši dostop na jeloviške planine peš, s kolesom ali avtomobilom. Iz Krope je preprosto priti na razgledni Jamnik, nad dolino na Zgornji Lipnici pa stojijo ruševine Pustega gradu. Naravoslovna učna pot Pusti grad povezuje Lipniško dolino z Radovljico. Od izvira Lipnice je urejena Vodna učna pot Grabnarca.

E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia