Radol'ca - Pristno Sladka
4°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Radovljica, srednjeveško mesto

1 / 4
Večerni pogled na Linhartov trg.
Srce in duša Radovljice je Linhartov trg. Očarljivo staro jedro navduši s svojo lego na naravnem pomolu, s pestrostjo in pristnostjo ohranjene arhitekture, z muzeji, galerijami in drugimi zanimivostmi. Staro jedro mesta Radovljica je eno najbolje ohranjenih srednjeveških mestnih struktur v Sloveniji.
Na pomolu nad reko Savo se je mesto začelo razvijati v 13. stoletju in v 16. stoletju doseglo svoj razvojni vrh. Nekdanja zasnova z upravnimi stavbami na eni in obrtniško-trgovskimi na drugi strani trga je v tlorisu mesta vidna še danes. 

Na prehodu iz 15. v 16. stoletje je Radovljica dobila obzidje s kar 16 obrambnimi stolpi in obrambnim jarkom. Mestni obrambni jarek, ki je bil pozneje deloma zožen in nadzidan, je edini ohranjeni mestni jarek v slovenskem prostoru in se nahaja na zahodnem delu starega mestnega jedra.

Od nekdanjih vrat in dvojnega obzidja, ki je ob jarku varovalo mesto, se boste mimo rojstne hiše zgodovinarja in dramatika Antona Tomaža Linharta sprehodili na osrednji del Linhartovega trga. Na njegovi južni strani se vrstijo slikovite fasade meščanskih hiš z renesančno in gotsko podobo. Značilni so nadstropni pomoli, majhna okna in portali iz zelenega peračiškega tufa, ki so ga kopali in klesali v bližini Radovljice. 

Med hišami zavzema posebno mesto Šivčeva hiša iz 16. stoletja s fresko Usmiljenega samaritana na pročelju. V pritličnem obokanem prostoru je galerija, kjer se menjajo razstave priznanih slovenskih umetnikov, v nadstropju pa so ohranjene osrednja bivalna soba, ki predstavlja enega najlepše ohranjenih prostorov v slovenski meščanski arhitekturi 16. stoletja, kuhinja in kašča.

V mestu so zanimive še Malijeva hiša s sramotilno klopjo, ki je imela vlogo mestnega prangerja, Vidičev dvorec z ogelnim pomolom in renesančno poslikavo, Lectarjeva hiša z gostilno in lectarijo, Magušarjeva hiša z gotskim arkadnim dvoriščem ter lončarsko delavnico in še nekatere druge stavbe s freskami in okrasjem.

Na severni strani Linhartovega trga je mogočna Radovljiška graščina, ki zaseda kar tretjino trga. Nedvomno je kraljica radovljiške arhitekture. Krasi jo baročna fasada z bogatim vhodnim portalom in štukaturami portretov in grotesknih mask, preddverje z dvojnim stopniščem ter imenitna Baročna dvorana. Njeno vsebino dopolnjujeta svetovno znani Čebelarski muzej in Mestni muzej s stalno razstavo Anton Tomaž Linhart (1756–1795): Zdaj premišljujem o tem, kako bi mogel postati znan. Kot del Radovljiške graščine je bil v 17. stoletju urejen tudi grajski park.

Pomol, na katerem stoji staro mestno jedro Radovljice, se konča s cerkvenim trgom pred cerkvijo sv. Petra, ki je tipičen primer meščanske gotske dvoranske cerkve. Ob njej stoji župnijski dvorec z arkadnim dvoriščem iz 16. stoletja. Na severni strani dvorca je gotska taverna, še ena posebnost starega mesta Radovljica. Okrog cerkve je najstarejši del radovljiškega obzidja z ostanki nekdanjih obrambnih stolpov. Pod enim od teh stolpov (Zakristijski stolp) je bil med drugo svetovno vojno nemški bunker. Preurejen je v kapelo sv. Edith Stein.


E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia