Skoči do osrednje vsebine

Naj pralina 2024

Za naziv Naj pralina Festivala čokolade 2024 se je letos potegovalo 12 pralin šestih slovenskih čokoladnic. 

Tudi letos smo izvedli tekmovanje za naj pralino, na katero se je z 12 pralinami prijavilo 6 slovenskih čokoladnic. Prvič smo izvedli 2 kroga ocenjevanja, in sicer je prvi krog potekal v Radovljici, kjer sta mojster slaščičar Naser Gashi iz La Ganash ter urednica revije Pet Zvezdic Urša Cvilak okušala in ocenila vseh 12 pralinejev. Izbrala sta 6 najboljših, ki so v ponedeljek, 8. aprila odpotovale v Avstrijo, v čokoladnico Zotter. Tam sta jih ocenili tehnologinji Julia Zotter in Beate Hörzer iz znamenite čokoladnice in izbrali prve tri.

 

V finalu so se pomerili pralineji:

  • Mak & malina (Rajska ptica)
  • Crunchy yuzu (Lucifer)
  • Tepka (TIC Vrhnika / Rajska ptica)
  • Slana Manila (Radolška čokolada)
  • Cheescake (Molinet)
  • Umami (Molinet)

 

Izbor je s kakovostjo in zanimivimi okusi tudi letos navdušil ocenjevalce. Med najboljše praline so se uvrstile Crunchy yuzu iz čokoladnice Lucifer, ki je navdušila tako z izgledom kot okusom, v katerem se prepletajo yuzu, cheesecake in lešnik. Pri pralini Mak & malina čokoladnice Rajska ptica so ocenjevlaci pohvalili njeno dovršeno obliko, pri kateri se lepo vidijo vse naravne sestavine (mak, malina), lepo se dopolnjujejo tudi okusi (ganash z belo čokolado, mak, pire maline). Z zelo prefinjenim okusom pa je presenetila pralina Tepka, ki jo je na tekmovanje poslal TIC Vrhnika/Rajska ptica. Pralina je narejena z odličnim domačim hruškovim žganjem, v njenem okusu pa prevladujeta okusa temne čokolade in tepke.

 

Po seštevku točk je bil končen vrstni red zmagovalnih pralin sledeč. 

1. mesto:  Crunchy yuzu (čokoladnica Lucifer)

2. mesto: Mak & malina (čokoladnica Rajska ptica)

3. mesto: Tepka (TIC Vrhnika / Rajska ptica)

 

 

Vse tri najbolje ocenjene praline bodo na posebnem mestu v Radovljiški graščini lahko okušali tudi obiskovalci 11. Festivala čokolade. V sklopu okušanja bo potekalo tudi ocenjevanje za »Naj pralino po okusu obiskovalcev« skupaj z nagradno igro.

 

 

Iskrene čestitke vsem sodelujočim čokoladnicam.

Povezane novice

25.03.2024 21:50
Festival čokolade 2024
Nova spletna stran festivala

Festival čokolade, ki bo potekal 20. in 21. aprila v Radovljici, nadaljuje uspešno zgodbo spajanja čokolade, zabavnega programa in izobraževalnih vsebin. Letos pripravljamo tudi razstavo čokoladnih mozaikov.

12.04.2025 00:00
Največji čokoladni dogodek v Sloveniji

Največji čokoladni dogodek in najbolj atraktivna kulinarična prireditev v Sloveniji.

Festival čokolade Radovljica

Izkoristite prijetne aprilske temperature in Festival čokolade, ter nas obiščete in se prepričajte, da Radol'ca ni le najslajše mesto, temveč tudi eno najlepših mestec v Sloveniji.

20.04.2024 09:00
Posebna ponudba

Izkoristite ugodno ponudbo in obiščite Festival čokolade z javnim prevozom. Vsem, ki bi radi prišli z vlakom, priporočamo obisk v soboto, saj  bodo v nedeljo potekala dela na železniški progi in bo prevoz mogoč z nadomestnimi prevozi. Avtobusna in železniška postaja se nahajata tik ob prizorišču. 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih