Skoči do osrednje vsebine

Čokoladni mozaik

Čokoladni mozaiki na ogled na Festivalu čokolade

15.04.2024 08:20

Tudi letos smo v Radovljici poskrbeli za inovativen pristop k bogatemu programu Festivala čokolade. Skupaj z domačimi umetniki smo izdelali 13 mozaikov iz čokolade, ki bodo na ogled v Radovljiški graščini.

Čokoladni mozaik
Čokoladni mozaik
Čokoladni mozaik
Čokoladni mozaik

Čokoladni mozaiki so unikatna umetniška dela na čokoladni ploskvi, narejena v celoti iz užitnih materialov, saj je namen, da se po končani razstavi čokolada ne roma v smeti, ampak se poje kot odličen posladek. 

 

Ideja za same mozaike je prišla iz vrst Turizma Radovljica, k sodelovanju pa smo povabili mozaičarko Urško Ambrožič Potočnik. Skupaj smo provotno idejo nadgradili v dobrodelen projekt povezovanja umetnikov in preko njih tudi krajev v občini. Z dobrodelno noto, pa sežemo tudi preko meja občine. K sodelovanju smo povabili 12 slikarjev in rokodelcev ter ustvarjalcev iz Občine Radovljica. Z mentorico Urško Ambrožič Potočnik so ustvarjali slikarji Nikolaj Mašukov, Meta Šolar, Matjaž Arnol, Tanja Eržen, Marko Milenkovič in rokodelci Simona Bohinc, Bojana Pavlovič Jelenc, Nada Piškur Skalar, Nataša Grohar, Tristan Ažman, Rok Justin in Breda Rozman.

 

13 mozaikov, ki so nastali s tehnično in materialno pomočjo čokoladnice Radolška čokolada, posipe pa je priskrbela leška Gorenjka, bo na ogled v času Festivala čokolade v Baročni dvorani Radovljiške graščine. Za vsakim mozaikom stoji posebna zgodba, rdeča nit pa je poleg čokolade tudi tematika: čebela. Čebela zato, ker je čebelarstvo ena od prepoznavnih zgodb Radovljice, hkrati pa tudi zato, ker je mozaik čebele v Manchestru povezal direktorico Javnega zavoda Kajo Beton ter mozaičarko Urško Ambrožič Potočnik in sprožil razmišljanje o mozaiku. S projektom smo ne le obogatili program festivala, temveč uspešno povezali dve zanimivi temi: kulinariko in umetnost. Oboje je namreč v Radol'ci že dolgo prisotno. Če na področju kulinarike uspešno izvajamo številne projekte, upamo, da je delavnica čokoladnega mozaika prvi zametek ali nastavek novih, bolj kulturnih turističnih produktov.

 

Pod sloganom Naj bo življenje sladko za vse, bomo po festivalu mozaike podarili v dobrodelne namene. Namen je, da se z mozaiki posladkajo otroci in odrasli, ki morda na festival ne morejo. Skupaj z ustvarjalci bomo mozaike predali bivalnim skupnostim in oddelkom Centra Matevža Langusa Radovljica, Pediatričnemu oddelku Bolnice Jesenice, domu starostnikov Radovljica ter Kriznemu centru za mlade Kresnička.

 

Povezane novice

Izbrana je najboljša pralina Festivala čokolade 2024

Za naziv Naj pralina Festivala čokolade 2024 se je letos potegovalo 12 pralin šestih slovenskih čokoladnic. 

25.03.2024 21:50
Festival čokolade 2024
Nova spletna stran festivala

Festival čokolade, ki bo potekal 20. in 21. aprila v Radovljici, nadaljuje uspešno zgodbo spajanja čokolade, zabavnega programa in izobraževalnih vsebin. Letos pripravljamo tudi razstavo čokoladnih mozaikov.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih