Čokolada ne pozna letnega časa, pandemij, takšnih in drugačnih kriz, kvečjemu nam v stresnih situacijah še bolj zapaše. Letos smo žal ostali brez Festivala čokolade, to pa še ne pomeni, da smo ostali brez čokolade. Preverite recepture, ki jih predlagajo Okusi Radol'ce.
Preden se lotite receptov, si priskrbite zalogo kakovostne čokolade pri razstavljalcih, ki jih vsako leto srečujete na našem Festivalu čokolade. Njihove izdelke lahko kupite tudi na daljavo, saj jim večina izdelke nudi v spletnih trgovinah. Spisek si lahko ogledate tule.
Nato pa si čim več čokoladnih užitkov privoščite v domači kuhinji, z recepti, ki so jih za vas pripravili Okusi Radol'ce. To pa je lahko tudi ena od idej, kako aktivirati otroke. Za čokolado bodo zagotovo zaiteresirani! Za dodatno spodbudo pa smo prirpavili tudi nagradno igro!
Iz Restavracije Tabor v Podbrezjah priporočajo zeliščni čokoladni napitek in čokoladni Creme Brulee, po receptih kuharja Maksa Pogačnika. Maksova ideja za napitek je dokaj enostavna, zato si z njim lahko hitro pogasite željo po sladkem.
Sestavine: 40 g temne čokolade (78%), 250 ml vode, nekaj listov mete, žajblja in timijana, 10 g kakava v prahu
Priprava: Čokolado nasekljamo z nožem in jo postavimo v posodo ter stopimo na vodni kopeli. V drugi posodi zavremo vodo (250ml) in dodamo zelišča. Vse skupaj pokrijemo in pustimo stati 10 min. Po 10 minutah prelijemo s čokolado, dodamo kakav v prahu in mešamo z paličnim mešalnikom 2 minuti. Po potrebi si lahko napitek sladkamo s sladkorjem ali medom.
Sestavine: 120 g temne čokolade (78%), 250 ml smetane, 250 ml mleka, 4 rumenjake, 40 g sladkorja, čokoladni ostružki za dekoracijo
Priprava: Pečico prižgemo na 100°C. Čokolado nasekljamo z nožem in jo postavimo v posodo ter stopimo na vodni kopeli. V kozici zavremo mleko in smetano. V drugi posodi sladkor in rumenjake penasto umešamo z ročnim mešalnikom. Nekaj vroče mešanice smetane in mleka dodamo rumenjakom, da se nekoliko segreje in med tem nenehno mešamo. Nato vlijemo še preostalo vročo mešanico in zmešamo vse skupaj. Mešanico prestavimo v ponev in ob stalnem mešanju segrejemo na 82°C, pri tej stopinji se nam bo mešanica zgostila. Potem prelijemo čez čokolado in mešamo s paličnim mešalnikom toliko časa da nastane emulzija.
Z maso napolnimo šest keramičnih posodic in jih položimo v globok pekač. V pekač nalijemo vodo (da bo vsaj 1/3 posodice v vodi), postavimo v pečico in pečemo 20 min na 100°C. Creme brulee ohladimo in posujemo s čokoladnimi ostružki.
V Vili Podvin je chef Uroš Štefelin pripravil recept za slastno čokoladno tortico. Zahteva nekaj več priprave, ampak ko se jo enkrat lotite, potem ni nič težkega. Že na sliki zgleda slastno, bi preizkusili njegov recept? (slika »čokoladna tortica«)
Sestavine: 120 g jajčnih beljakov , 125 g sladkorja, 80 g rumenjaka, 35 g kakava
Priprava: Beljake in sladkor stepamo do trdega, dodamo stepene rumenjake. Na koncu dodamo presejani kakav. Pečemo 15-20 minut na 165°C. Sestavine zadostojujejo za pekač premera 20cm.
Sestavine: 100 g sladkorja, 35 g vode, 150 g jajc, 140 g temne čokolade (90%), 55 g masla, 3 g želatine v lističih, 250 g stepena smetana 250g
Priprava: Vodo in sladkor skupaj kuhamo do 121°C. Jajca stepamo in med stepanjem dodajamo sladkorni sirup, stepamo toliko časa, da se jajca ohladijo. Čokolado, maslo in želatino stopimo in ohladimo ter dodamo v stepeno smetano. Obe masi združimo.
Sestavine: 250 g smetane, 200 g sladkornega sirupa, 50 g glukoze, 100 g temne čokolade
Priprava: Smetano skuhamo do vretja dodamo sladkorni sirup in glukozo ter temno čokolado. Ko je končana, glazuro dodamo na tortico.
Sestavine: 500 g jagod, 100 g meda, 100 g sladkorja, sol
Priprava: Jagode zmiksamo, dodamo med in sladkor ter ščep soli in zamrznemo v posodi za paco jet. Pred uporabo tortici dodamo želeno količino sorbeta.
Gostišče Draga slovi po odličnih domačih specialitetah, med drugim po odličnih suhih mesninah. Ker pa smo pri čokoladi, vam v pokušino pošiljajo čokoladno salamo.
Sestavine: 200 g temne čokolade, 1 žlica kakava, 100 g masla, 50 g lešnikov, 60 g maslenih piškotov, 1 žlica sladkorja, 2 beljaka, 1 žlica ruma, 1 žlica mandljevega likerja, 1 žlica oranžata, 1 žlička soli
Priprava: Lešnike v suhi ponvi blago opečemo, le toliko, da zadišijo. Kekse nalomimo na manjše koščke. Oranžat drobno sesekljamo. Čokolado nadrobimo v manjšo kozico. Dodamo na kockice narezano maslo, pristavimo in med občasnim mešanjem počasi stopimo. Lešnike grobo sesekljamo. Beljaka zmešamo z rumom in mandljevim likerjem. Stopljeno čokolado odstavimo in nemudoma vmešamo beljakovo mešanico. Dodamo lešnike, kekse, sladkor, kakav, oranžat in sol. Dobro premešamo, potem pa v hladilniku dobro ohladimo, da se zmes strdi. Ohlajeno zmes položimo na kos alu folije. Z dlanmi oblikujemo salamo; čokolada se hitro segreje in olajša oblikovanje. Salamo ovijemo v alu folijo in položimo v hladilnik, da se strdi. Ohlajeno salamo odvijemo in bogato povaljamo v sladkorju v prahu.
Recept za čokoladno torto s pomarančo so nam zaupali v Gostilni pr'Tavčar v Begunjah. Odlična torta, ki ne zahteva veliko dela, je lahko super sladica po kosilu. Zaradi enostavne priprave, bodo pri njeni pripravi z veseljem sodelovali tudi otroci.
Sestavine za 12 kosov torte (pekač premera 20 cm): 5 jajc, 100 g sladkorja, 100 g moke, 40 g kakava v prahu, 600 ml sladke smetane, 300 g temne čokolade, 50 g pomarančne marmelade, 2 pomaranči, 20 ml ruma
Priprava: jajca in sladkor penasto umešamo, narahlo primešamo presejano moko, ki smo ji prej primešali kakav. Vse skupaj stresemo v namaščen in pomokan pekač in pečemo 20 minut na 170°C. Pečeno testo premažemo s pomarančno marmelado in ohladimo. Pomaranči olupimo in narežemo na krhlje – čokolado stopimo nad soparo, nato smetano trdo stepemo in na hitro primešamo stopljeno čokolado in rum. Kremo porazdelimo po testu in obložimo s pomarančnimi krhlji. Torto pred serviranjem postavimo v hladilnik vsaj za eno uro.
Znano je, da čokolada izboljša razpoloženje, temna čokolada pa tudi pozitivno vpliva na naše zdravje. S čokoladnimi recepti pa bomo tudi lažje dočakali naslednji Festival čokolade, ki bo med 16. in 18. aprilom 2021, seveda v Radovljici.
Ne pozabite, nekatere sestavine za peko si lahko priskrbite pri lokalnih dobaviteljih.
Preizkusite naše recepte v vaši kuhinji, ali pa se lotite drugih čokoladnih receptov. Fotografije vaših izdelkov delite na Instagramu z oznako @festivalcokolade ali nam jih pošljite na blanka.grasic@radolca.si. V ponedeljek, 4. maja, bomo nekaj najboljših nagradili s čokolado iz Radovljice.
Splošna pravila nagradne igre so objavljena tule.
Če boste slučajno imeli kakšno vprašanje v zvezi z objavljenimi recepti, nam pišite na blanka.grasic@radolca.si in naši kuharski chefi vam bodo z veseljem pomagali ali celo preizkusili vaše recepte.
Zapisala: Blanka Grašič, april 2020
Ker festivala letos ne moremo izpeljati v živo, se bo med 24. in 30. aprilom odvijal na spletu. Pridružite se mu lahko iz domačga naslonjača!
V Radovljici tako kot povsod drugod v državi gostinski lokali ostajajo zaprti. Okuse Radol'ce smo povprašali kako preživljajo čas. Mnogi med njimi ustvarjajo in kuhajo dalje.
Vsebina posodobljena: 20.10.2020
Trenutno stanje v Sloveniji je velika preizkušnja za vse, hkrati pa ponuja priložnost, da si vzamete čas za pripravo zdravih obrokov. Pripravili smo spisek lokalnih kmetij in prodajaln, kjer vam nudijo pridelke tudi v teh dneh.
10 pralin iz petih slovenskih čokoaldnic se je potegovalo za naziv Naj pralina Festivala čokolade 2022. Rezultati so bili zelo tesni, zelo dobro pa so se odrezale nove čokoladnice v slovenskem prostoru.