V maju, ko praznujemo svetovni dan čebel, smo se sprehodili po Radovljici, ki velja za prestolnico slovenskega čebelarstva. Preverite, kaj in kje lahko doživite čebelarska doživetja.
Naj najprej omenimo nekaj radovljiških doživetij, povezanih s čebelami: ste že slišali za dogodivščino, imenovano S čebelico po Radovljici? Nekako od aprila do oktobra je v Radovljici čas za zabavno in poučno dogodivščino, prek katere otroci spoznajo svet čebel, po uspešno opravljenih nalogah pa jih čaka sladko presenečenje. Na pot se najmlajši podajo s knjižico nalog, ki je na voljo v TIC Radovljica (Linhartov trg 9) in v naši spletni trgovini.
Slika 1: Družinska dogodivščina "s čebelico po Radovljici" vas bo popeljala po prestolnici slovenskega čebelarstva
Poleg tega si v Radovljici in okolici lahko ogledate tudi nekaj čebelnjakov in prisluhnete čebelarjem, kako strastno pripovedujejo o svojem delu. Med tistimi čebelarji, ki vam z veseljem nanizajo kup zanimivosti o čebeljih družinah in tem, kako tesno je Radovljica povezana s čebelarstvom, je Erik Luznar. Čebelarstvo je njegova služba in hkrati tudi poslanstvo, ki ga srčno opravlja v domačih Begunjah na Gorenjskem.
Poleg tega, da turiste popelje do svojih čebelnjakov in jim pove marsikaj zanimivega o medenih zgodbah na Slovenskem, se ukvarja še z vzrejo matic in prodajo medu, propolisa, matičnega mlečka, cvetnega prahu in voska. »Vsako leto si moje čebelnjake ogleda več sto turistov,« ponosno pove mlad Erik Luznar, ki je četrta generacija čebelarjev v družini.
Čebele našega sogovornika, ki je predsednik Čebelarskega društva Begunje in podpredsednik Čebelarske zveze Gorenjske, torej spremljajo že od otroštva. Trenutno ima 250 čebeljih družin, ki se pasejo v okolici domače hiše v Begunjah na Gorenjskem, kot tudi v bližnji dolini Draga, nekateri panji pa čakajo na ugodno vreme, da jih Erik Luznar odpelje na pašo po Sloveniji.
Slika 2: Na obisku pri čebelarju Eriku Luznarju
Kot zanimivost lahko omenimo, da je Erik Luznar magister novinarstva, ki se je po koncu študija usmeril v čebelarstvo. S predstavniki sedme sile ima še danes veliko stika, saj slovenskim novinarskim ekipam večkrat poda mnenje o aktualnih čebelarskih tematikah. Rad sprejme tudi tuje novinarje in tako se je v Radovljici pred nekaj leti mudila ekipa nemškega kanala Arte, ki je v sodelovanju z Erikom Luznarjem posnela dokumentarni film z naslovom Slovenija – dežela medu.
Zelo znan pa je Erik Luznar zadnje čase tudi v Indiji, kajti nedolgo nazaj je verjetno najbolj znanega gorenjskega čebelarja obiskal vloger Dhuv Rathee. Indijski spletni vplivnež, ki ima na družabnih omrežjih več kot 14 milijonov naročnikov, je intervju z Erikom Luznarjem že objavil na youtubu, ta posnetek pa ima po dobrih dveh mesecih že več kot dva milijona ogledov!
Slika 3: Erikove čebele radi obiščejo tudi turisti in novinarji
Morda še to: med in ostale čebelje izdelke Erik Luznar prodaja le doma (torej v Begunjah na Gorenjskem 170). Hkrati tesno sodeluje z nekaterimi gorenjskimi chefi, denimo z Urošem Štefelinom iz Hiše Linhart in z Alešem Tavčarjem iz Gostišča Draga, zato lahko izdelke Čebelarstva Luznar okusimo tudi na krožnikih omenjenih chefov.
In tu se čebelarske zgodbe, ki jih lahko najdemo v Radovljici še ne končajo, kajti pri nas si lahko ogledate Čebelarski muzej ali pa obiščete Čebelarsko razvojno izobraževalni center Gorenjske. Kot nam je te dni pojasnila upravnica centra Špela Kalan, bodo imeli maja v sklopu praznovanja Svetovnega dneva čebel dve delavnici: najprej bodo pripravili delavnico oblikovanja gline z naslovom Cvetoči travnik, na drugi delavnici pa bodo izdelovali hotel za žuželke in hkrati predstavili koristnost naseljevanja žuželk v vsak vrt.
»Poleg tega bo 21. maja bo v našem centru Čebelarsko društvo Radovljica praznovalo svojo 140-letnico obstoja. Velja za eno najstarejših društev v Sloveniji in šteje 120 čebelarjev in čebelark, ki čebelarijo s približno 1500 čebeljimi družinami. 140-letnico bodo obeležili s slavnostno akademijo in predstavitvijo zbornika,« je o majskem dogajanju še pojasnila upravnica centra Špela Kalan.
V sklopu čebelarskega centra deluje tudi trgovina Medena Vila, tu pa je še istoimena kavarna – ta ima odslej dve terasi, saj se je obstoječi v zadnjem delu centra pridružila še nova terasa v sprednjem delu stavbe. Vse tople napitke v kavarni Medena Vila postrežejo s slovenskim medom, imajo tudi medene likerje, medeno vino, medeno penino, medeni latte macchiato, z medom dopolnjene limonade, slaščice in še kaj bi se našlo.
Slika 4: Čebelarski muzej s sodobno razstavo odstira izjemen svet čebele kranjske sivke in slovenskega čebelarstva.
Kot zapisano, mnogi chefi, vključeni v Okuse Radol'ce, za svoje jedi redno uporabljajo lokalni med, hkrati pa v Radovljici in njeni okolici številne gospodinje izredno radi pripravljajo jedi, v katere vključijo med iz bližnjih čebelnjakov.
Zato za konec dodajamo še preprost recept, na katerega nas je spomnila gorenjska kulinarična blogerka, ki je v Špelino shrambo zapisala navodila za pripravo pohanih šnit. Zanje je uporabila mlečni kruh iz Pekarne Resman (Zgoša 44, Begunje na Gorenjskem), obrok pa je dopolnila z medom iz enega najbolj znanih radovljiških čebelnjakov.
Slika 5: Radovljiški chefi v svoje jedi pogosto vključujejo med iz bližnjih čebelnjakov.
V Radovljici, prestolnici slovenskega čebelarstva, se podajte na zabavno in poučno dogodivščino. Otroci bodo spoznali svet čebel, po uspešno opravljenih nalogah pa jih čaka sladko presenečenje!
Čebelarski muzej s sodobno razstavo odstira izjemen svet čebele kranjske sivke in slovenskega čebelarstva. Razstava približa zapuščino svetovno znanih čebelarjev in opominja o pomenu ohranjanja čebel in zdravega okolja zanje.
Kapaciteta največje konferenčne dvorane: 90
Število konferenčnih dvoran: 1
Oder: ne