Na letošnji izbor za naj pralino se je prijavilo sedem čokoladnic, najboljšo je še pred festivalom izbrala strokovna žirija. V času festivala so tudi obiskovalci izbrali najboljšo med tremi finalistkami.
Izbor za naj pralino je tokrat potekal v Vili Podvin, tričlansko žirijo pa so sestavljali priznan Chef in vodja kuhinje v Vili Podvin Uroš Štefelin, vrhunski slaščičarski mojster Naser Gashi in kulinarična stilistka Kristina Smodila. Komisija je ocenjevala izvirnost, izgled, okus in tehnično izvedbo. LAskavi naziv NAJ PRALINA FESTIVALA ČOKOLADE 2019 je prejela čokoladnica Lucifer iz Velenja za pralino z imenom HONEY BUNNY.
Kot so zapisali v prijavi na tekmovanje je ta pralina »poklon naši kranjski čebeli in vsem ostalim čebelicam, ki tako pridno oprašujejo naš planet.« so zapisali pri Luciferju. Sestavljena je iz treh plasti: zgoščenega kostanjevega in akacijevega medu, medenega ganaša in hrustljavega vložka s praženo ajdo. Pralino je izdelal lastnik čokoladnice Lučo Žgank.
Člani komisije so bili enotni, da jih je Luciferjeva pralina prepričala v vseh točkah ocenjevanja: je najbolj izvirna, najbolje izgleda, je najbolj okusna, tehnična izvedba pa je zelo zahtevna, saj se plasti lepo dopolnjujejo in ločijo med seboj.
Drugo mesto je z majhno razliko točk zasedla pralina čokoladnice Tramontana iz Izole. Pralina PEACHY SUNSHINE, pri kateri so člani komisije izpostavili predvsem odlično prepletanje okusov jogurta in breskve, ima sveže sladko kisli okus, odličen predvsem za poletni čas.
Na tretje mesto pa se je uvrstila čokoladnica Rustika s KRAŠKO PRALINO, polnjeno s hišnim polnilom iz kraških fig in ganašem z okusom sveže bazilike in bele čokolade. Člani komisije so jo ocenili kot zelo izvirno v prepletanju nenavadnih okusov.
V času 8. Festivala čokolade, med 12. in 14. aprilom 2019, so tudi obiskovalci izbirali naj pralino. Na voljo so imeli tri praline, ki jih je za najboljše izbrala strokovna žirija, in le kdor je poskusil vse tri, je lahko oddal svoj glas. Obiskovalci so med tremi finalistkami za najboljšo izbrali Kraško pralino čokoladnice Rustika, na drugem mestu je bila pralina Honey Bunny, na tretjem pa pralina Peachy Sunshine čokoladnice Tramontana. Med vsemi, ki so oddali svoj glas, je bila izžrebana ena oseba, ki se bo brazplačno udeležila kuharske šole z Urošem Štefelinom v Vili Podvin. Nagrade so se razveselili v Krškem.
Pretekli konec tedna je v Radovljici potekal 8. Festival čokolade. Največji čokoladni dogodek v Sloveniji je kljub slabši vremenski napovedi privabil veliko obiskovalcev ter ponudil pestro izbiro čokolade in dogajanja.
Zapisala Kaja Beton, marec 2019
To, da je radovljiški Festival čokolade največji in najboljši čokoladni dogodek v Sloveniji, že dolgo vemo, a verjamemo tudi, da je v resnici edini pravi festival te sladke pregrehe pri nas. Zakaj?
Trije izjemni Chefi bodo s slovensko čokolado ustvarjali otvoritveno večerjo 8. Festivala čokolade.