Skoči do osrednje vsebine

Brezglutenski festival

Največji brezglutenski dogodek v Sloveniji

03.09.2024 13:22

Konec septembra se bo v Radovljici odvijal največji brezglutenski dogodek v regiji, ki privablja tudi mednarodne razstavljalce in obiskovalce.

Po lanski izjemno odmevni izvedbi festivala brezglutenske hrane, organizatorja Adele Gray s.p. in Slovensko društvo za celiakijo, tokrat v dvodnevno dogajanje vključujeta tudi strokovne vsebine in vabita mednarodne udeležence.

 

Pod nazivom Gluten-Free Expo Slovenija, se bo v soboto, 28. septembra in v nedeljo, 29. septembra v Radovljici zvrstilo več strokovnih delavnic ter predavanj, predvsem nedelja pa ponuja druženje ob brezglutenski hrani v radovljiškem parku. Na uvodnem dogodku v soboto popoldan bodo pristoni tudi ponudniki iz Poljske, Alžirije, Malte, Madžarske, Hrvaške, Gruzije ter Italije, ki bodo predstavili brezglutenskih jedi, značilnih za njihove države. 

 

Podrobnosti iz programa so na voljo na spletni strani dogodka.

 

Prireditev sta finančno podprli tudi združenje Celiac Disease Foundation iz ZDA ter združenje AOESC, ki povezuje 39 evropskih društev za celiakijo, kar oboje poudarja globalni pomen prireditve. V Radovljici tako lahko pričakujemo res bogato ponudbo brezglutenske hrane. Organizator si želi dogodek pozicionirati kot vodilni v Evropi na področju brezglutenskih sejmov, s čimer prinaša tudi nove goste v Slovenijo in Radovljico. Vse več ljudi se namreč srečuje z različnimi razlogi izključevanja glutena iz prehrane in pomembno je, da tudi te goste in njihove družinske člane nagovorimo s pravimi produkti. Pri tem je velikega pomena ozaveščanje ter delavnice in predavanja za gostince, osebe z diagnosticirano celiakijo ter vse druge, ki se srečujejo s težavami z glutenom ter tudi zdravstvene delavce.

 

Dogodek bo poleg pomembne vloge pri vključevanju in razvoju dogodkov ter kulinarične ponudbe za osebe, katerih jedi ne smejo vključevati glutena, tudi sicer trajnostno naravnan. Lokacija dogodka vabi na obisk z javnim prevozom, kar organizator še posebej spodbuja. Na dogodku se bo pijača točila v kozarce za večkratno uporabo, poseben poudarek bo na ekoloških in lokalnih izdelkih, povezujejo pa se tudi z različnimi šolami na področju gostinstva, turizma in zdravstva ter tako vključujejo mlade. Dogodek tudi pomembno vpliva na krepitev posezonskega obiska na destinaciji Radol'ca in je hkrati tudi uvod v pestro jesensko kulinarično dogajanje.

 

Povezane novice

29.09.2024 10:00
Radovljica

Največji brezglutenski dogodek pri nas bo potekal v Radovljiškem parku, dogajanje pa se pričenja že v soboto.

03.09.2024 13:14
Kulinarična jesen v Radol'ci

Jesen bo na destinaciji Radol'ca kulinarično obarvana. Že lani smo tradicionalni mesec lokalnih menijev, ki novembra privablja gurmane v Radovljico, dopolnili z oktobrskimi kulinaričnimi doživetji, kar letos še nadgrajujemo.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?