Radol'ca, ki je partner v medregijskem projektu sodelovanja LAS "EKO Okusi Slovenije", jeseni predstavlja dva nova kulinarična produkta.
Projekt EKO Okusi Slovenije, cilj katerega je promocija kratkih nabavnih verig, s poudarkom na uporabi ekoloških surovin v gastronomiji in turizmu, je financiran s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Z željo po promociji ekoloških kmetij ter nasploh lokalnih pridelovalcev, je nastala nova krožna Kolesarska tura po kmetijah Radol'ce. Kolesarski krog, dolg slabih 30 km vodi mimo ekoloških in drugih kmetij na radolškem podeželju. Trasa vabi vse, ki radi odkrivajo podeželje na kolesu, da se na pot odpravijo sami ali pa se pridružijo organiziranim vodenjem, ki vključujejo tudi degustacije na izbranih kemtijah. Prva priložnost za voden kolesarski izlet po trasi bo že v sklopu Festivala brezglutenskih okusov in zabave, v oktobru pa bodo vodenja potekala vsako soboto. Zaradi omejenega števila udeležencev bodo na vseh vodenjih potrebne predhodne prijave.
Kolesarska trasa, ki vodi po lokalnih cestah in gozdnih makadamih, je na voljo v aplikaciji OutdoorActive kot del turnokolesarskega omrežja Radovljice, ki je tako bogatejše za eno traso. Skupaj s pripravo kolesarske trase pa so v Radol'ci, prav tako kot del projekta EKO Okusi Slovenije, razvili tudi posebno kolesarsko malico iz lokalnih živil, ki bo v sezoni 2024 na voljo po predhodnem naročilu vsak dan, letošnjo jesen pa v sklopu organiziranih vodenih izletov s kolesom. Malico so razvili v Hiši Linhart.
Prav tako pa je v teku razvoj še enega doživetja, in sicer kulinaričnega doživetja na ekološki kmetiji. Gre za dogodek vrhunske kulinarike, ki bo razvit in testno izveden v sklopu projekta letošnjo jesen, v nadaljevanju pa se bo lahko tržil kot vrhunsko in butično kulinarično doživetje za zaključene skupine.
Tretji del sredstev projekta LAS EKO Okusi Slovenije je usmerjen v pripravo nove kulinarične brošure destinacije. Brošura, ki bo predstavila celotno kulinarično ponudbo v destinaciji bo natisnjena predvidoma do začetka meseca lokalne kulinarike.
Poleg kulinaričnih novosti, ki nastajajo kot del LAS projekta sodelovanje, pa jesen v Radol'co prinaša tudi druge kulinarične dogodke. Prvič se bo ne le v Radovljici, temveč tudi v Sloveniji, odvijal poseben festival, namenjen brezglutenski hrani. Festival, ki ga organizira domačinka Adele Gray z društvom celiakašev Slovenije, bo razkril, da je tudi tovrstna hrana lahko raznolika, izjemno okusna in predvsem zdrava. Poleg ponudbe na stojnicah, se bo v radovljiškem parku v nedeljo, 24. septembra odvijal tudi pester program za vse generacije.
Dan prej, pa se bo v Čebelarskem centru v Lescah odvijal Festival medu, ki bo tudi tokrat poleg stojnic čebelarjev in medičarjev ponudil s čebelami in medom obarvan in odišavljen program.
Lokalna polnovredna malica iz ekoloških sestavin je odlična izbira za dneve, ko se odpravljate na daljši izlet po destinaciji ali drugam po Sloveniji.
V sklopu letošnje kulinarične jeseni vabimo na vodene kolesarske izlete s kulinaričnim pridihom. ZARADI SLABEGA VREMENA JE TERMIN 19.10 ODPOVEDAN.
Radol'ca je del vseslovenskega projekta LAS "EKO Okusi Slovenije", ki poteka v letu 2023 in je sofinanciran s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.
Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija. Posebej okusno je meseca novembra.